Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan genelde ülkemizde çoğunlukla doğu Anadolu bölgesinde tercih edilmektedir. Ancak son zamanlar da kuru patlıcan dolması davet sofralarında, bayanların kabul günlerinde ve ikindi çayının yanında tüketilebilmektedir.

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri

  • 1
    dizi kuru patlıcan (12 tane)
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 200 gr kıyma
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Dolmanın Sosu İçin
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 şeker kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 litre kaynar suyu

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle kuru patlıcanları haşlamak için uygun büyüklükte bir tencere alın ve içerisine kaynar su ilavesi yapın. Orta harlı ateşin üzerinde patlıcanları hafif yumuşayana dek pişirin. Patlıcanların ne çok yumuşak ne de çok sert olması dolmanın lezzeti ve iyi pişmesi açısından önemlidir.

Kıymalı iç harcı hazırlamak için kuru soğanı ince kıyım yapıp bir karıştırma kabının içerisine alın. Üzerine kıymayı, salçaları, baharatları, zeytinyağı, limon suyu, tuzu ve 1 su bardağı yıkanmış pirinci ilave edip karıştırın. Hazırlanmış olan iç harcı suyu süzdürülmüş patlıcanların içerisine kaşıkla ilave edin. Bu aşamada patlıcanların yarıya kadar doldurulması gerekiyor.
Ağzına kadar doldurulsanız eğer pişerken patlayabilir. İç harç ile buluşan kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alın.

Patlıcanların sosunu hazırlamak için de derin bir karıştırma alın ve içerisine sos için verilen malzemeleri ilave edip karıştırın. Ardından bir pişirme kabının içerisine alıp bir tık kaynatın ve dolmaların üzerine gezdirin.

Ocağın altını orta harlı olacak şekilde açın ve dolmaların bulunduğu tenceyi ocağın üzerine alın. Dolmaların kenarından yarım litre suyu tencerenin içerisine alın. Dolmalar suyunu çektikçe su ilavesi yapın. Birden litre suyu dolma tenceresinin içerisine verirseniz dolmaların içine fazla miktarda su girip lapa olmasına neden olacaktır. Bunu önlemek için pilav gibi azar azar su vermek dolmaların lezzeti açısından daha iyi olmaktadır. Kıymalı kuru patlıcan dolmalarını yaklaşık yarım saat kadar ocağın üzerinde pişirin. Piştikten sonra dolma tenceresini bir bezin arasına sarın ve 5-10 dakika kadar bekletin. Sürenin ardından dolmaları sıcak olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.
20.01.2024 17:01:25
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması"
Akdeniz ikliminin en lezzetli yiyeceklerin den biridir patlıcan özelikle her evde kuru patlıcana rastlayabilirsiniz. Orada yaşayan insanlar tarlalarına patlıcanı ekiyorlar bir çoğunu işçilere toplatırlar biraz da dalında kalınca normal insanlar gidip tarla başağı diye adlandırıyorlar. Toplarlar o kadar çok patlıcanı yiyemediklerş için kurutup kışa hazırlık yaparlar yada dolaba haşlayıp koyarlar.
Usum . 02.09.2018

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024