Kıymalı Musakka
Kıymalı Musakka, Türk mutfağında patlıcanın yeri ayrıdır. Özgün ve lezzetli yemeklerinin birçoğunda patlıcan kullanılır. Musakka da bunlardan bir tanesidir. Kıymalı musakka patlıcanı sevmeyen insana bile patlıcanı sevdirebilir türden lezzetli bir yemektir. Patlıcanlar hazırlanırken kızartılacağı için kolesterolü olanların ve formuna dikkat edenlerin oldukça dikkatli tüketmesi gerekir.
Kızartma yerine tercihe göre patlıcanlar çok az yağda önceden sotelenerek de hazırlanabilir. Yapımı oldukça kolaydır. Çok fazla el oyalamadan kısa sürede hazırlanır. Patlıcanlı musakka ocağın üstünde hazırlanabileceği gibi fırınlanadabilir.
Kıymalı Musakka İçin Gerekli Malzemeleri- 6-7 adet patlıcan
- 2-3 adet kuru soğan
- 2 adet yeşil sivri biber
- 4 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 300 gram kıyma
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 su bardağı su
Kızartmak için- 2 su bardağı Ayçiçek yağı
Kıymalı Musakka Nasıl Yapılır?
Kıymalı musakka için öncelikli olarak patlıcanların hazırlanması gerekir. Patlıcanlar yıkanıp kurutulduktan sonra zebra şeklinde alacalı olarak soyulur ve 1 parmak kalınlığında halka şeklinde doğranır. Genişçe bir kızartma tavasına sıvı yağ konulur. Yağ iyice kızdıktan sonra içerisine patlıcanlar ilave edilerek önlü arkalı eşit miktarda kızartılır.
Kızartılan patlıcanlar üzeri havlu kâğıt serili bir tabağa alınarak fazla yağını salması sağlanır. Tüm patlıcanlar için aynı işlem tekrarlanır. Patlıcanlar kızartıldıktan sonra diğer bir yerde iç malzemeler hazırlanır. Geniş bir tavaya sıvı yağ konularak tencere ocağa alınır. Soğanların ve sarımsakların kabukları soyularak yemeklik olarak doğranır. Sivri biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır ve ince doğranır. Domateslerin kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Maydanozlar saplarından ayıklanarak iyice temizlenir ve ince kıyılır. Tavaya önce soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Biraz kavrulduktan sonra içerisine biberler ilave edilir. Daha sonra içerisine kıyma da ilave edilerek tüm malzemeler yaklaşık olarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Kıyma renk değiştirince içerisine maydanoz, tuz, baharat ve salça ilave edilir.
Yemekte salça tadı olmaması için salçanın çok iyi kavrulması gerekiyor. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için yaklaşık olarak 7-8 dakika kadar kavrulur ve ocaktan alınır. Fırın tepsisine önce patlıcanlar dizilir. Üzerine kıymalı sostan ilave edilir. En son olarak üzerine domates serpilir ve 1 su bardağı su konularak kıymalı musakka fırına verilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 10 dakika kadar pişirilir. Kıymalı musakkadaki tüm malzemeler piştiği için çok fazla fırınlanmasına gerek yoktur. Fırından çıkarılan kıymalı musakka oda sıcaklığında biraz dinlendikten servis tabağına alınır. Yanına en çok yakışan pirinç pilavı ile sunumu yapılır.
Afiyet Olsun.
21.01.2024 07:58:41
Kıymalı Musakka ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|