Kıymalı Nohut Yemeği, özelikle pirinç pilavı ile harika bir ikili olmaktadır. Ramazan ayının en vaaz geçilmez ikilisi olan bu menüyü yanına salata ve cacık yaparak misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. İçerisinde bolca vitamin bulunan nohut, iştah açar ve zihni kuvvetlendirir. Aynı zamanda bedene dinçlik veren bu bakliyatın bağırsak sistemine de iyi geldiği bilinmektedir.
Vücudunda fazla ödem şikâyeti olan kişiler bu bakliyatı tükettiklerinde sorunları ortadan kalkar. Mideye iyi gelen nohut damar sistemine de destek vermektedir. Bu tarifi yaptıktan sonra buzdolabında bir gün boyunca saklayabilir, dilediğinizde ısıtıp tüketebilirsiniz. Nohut yemeği çabuk bozulan bir yemek olduğu için, oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletme meniz önerilmektedir.
Malzemeleri
3 su bardağı bir gece önceden ıslatılmış nohut
250 gr yarım yağlı kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
Aldığı kadar sıcak su
Nasıl Yapılır?
Bu yemeği başarılı bir şekilde pişirebilmek için düdüklü tencere öneriyoruz. Düdüklü tencerenin içerisine ilk olarak sıvı yağı koyalım ve yağ ısındığında kuru soğanları doğrayıp ilave edelim. Soğanları kavurduğumuzda sivri biberi de doğrayıp ilave edelim.
Her iki malzemede kavrulduğunda tencereye kıymayı koyup, iyice kavrulmasını sağlayalım. Kavrulan kıymanın içerisine bir gece önceden sıcak suya ıslatıp şişirdiğimiz nohutları ilave edip, şöyle bir çevirdikten sonra domates salçasını koyalım. Domates salçasını yemek kaşığı ile ezerek iyice karıştıralım. Tencereye tereyağını da koyduktan sonra suyu ilave edip, sırası ile tuz, karabiber, pul biber ve kimyonu koyalım. Düdüklü tencerenin kapağını kapatalım ve et veya sebze göstergesini işaretleyelim. Yemeğin orta ateşte pişme süresi 30 dakikadır. Bu sürenin sonunda düdüklü tencerenin havasını çıkartıp, yemeğin pişmiş olup olmadığını kontrol edelim. Bazı nohutlar yapı itibari ile geç pişerler. Eğer inatçı bir nohut tercihi yapmış ve yemeğiniz hala pişmemiş ise içerisine sıcak su ilave edip pişmesini sağlayabilirsiniz. Kıymalı nohut yemeği piştikten sonra servis edelim.
Afiyet olsun.
21.01.2024 10:04:37
Kıymalı Nohut Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan kıymalı nohut yemeğini severek tüketen biriyim. Ancak son zamanlarda bu yemeği yerken sürekli gaz sıkışması problemi yaşıyorum. Acaba bu yemeğin içine ekstra hangi malzemeyi koyarsam bağırsak rahatsızlığım son bulur? Lütfen yardımcı olun bu lezzetten mahrum kalmak istemiyorum. Can Güney . 05.09.2018 15:57:48
Fatma : Gaz sorunu yaşıyorsanız eğer bu yemeği yeşilliklerle birlikte tüketmenizi öneririm. Örneğin nohut yemeğinin yanında marul, havuç, salatalık ve maydanoz gibi yeşilliklerin olduğu bir salata yapmanız halinde gaz sıkışması sorununa engel olabilirsiniz. Ayrıca nohut yemeğinin içerisine nane, dereotu ve havuç gibi yiyecekleri eklemeniz de bu sorunu önlemek açısından etkili olacaktır. 25.10.2018 12:16:08
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024