Kıymalı Patates Köftesi

Kıymalı Patates Köftesi, Patates, patlıcangiller ailesinden olan sadece toprağın altında kalan yumruk şeklinde yumruları yenebilen bir tür bitkidir. Yılın her döneminde evimizde elimizin altında olan, hemen hemen bazı yemeklerin ana maddesi olan patatesin, çok çeşitli yemekleri mevcuttur. Alımı ve saklaması kolay, pratik ve ekonomik, mutfaklarımızda olmazsa olmaz vazgeçilmez bir sebze çeşididir.
Toprağın üzerindeki yeşil otsu ve yapraklı kısımları zehirli madde olmakla beraber, kök yumrularında zararlı bir şey yoktur. Aksine faydaları saymakla bitmez bir bitkidir. Memleketimizde en meşhur patatesler İç Ege, Kayseri, Niğde ve Adapazarı civarında bolca yetişmektedir. Patates C vitaminİ, protein ve nişasta bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Afyon patatesinin haşlaması ve kızartması çok lezzetli olur. Nevşehir ve Niğde patatesi ise çorbalarda ve salatalarda kullanımı daha iyi ve lezzetli olur. Çünkü patateslerin nem oranları diğer patateslere oranla biraz daha fazladır. Ayrıca içi sarı olan patatesler hem daha lezzetli hem daha makbul olur.

Kıymalı Patates Köftesi İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kilogram haşlamalık patates
  • 250 gr. Kıyma
  • 2 adet irice kuru soğan
  • 2 adet yumurtanın aklarını çırpalım.
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümünü ılık su ile ıslatalım.
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • Tuz, karabiber, tarçın
  • Bir miktar galeta unu
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • Gerekirse kullanmak için 1 çorba kaşığı buğday veya patates nişastası

Kıymalı Patates Köftesi Nasıl Yapılır?


Patateslerin kabuklarını bol suyla ovalayarak yıkayalım.
Bir tencereye patatesleri koyalım, üzerini geçecek kadar su koyup haşlayalım. Haşlama suyuna 1 çorba kaşığı sirke koymayı unutmayın. Çünkü patatesler haşlanırken çatlar, patlar bu bir püf noktadır, patatesler haşlanırken patlamasınlar diyedir. Sonra soğanları ince yemeklik doğrayalım. Bir tavaya yağımızı koyalım, üzerine de soğanları ilave edip hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Hemen soğanların ardında kıymayı ve dolma fıstığını ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Kıyma piştikten sonra ıslattığımız ve iyice yıkadığımız kuş üzümlerini ve baharatları da ekleyip bu harcı bir kenara soğuması için bırakıyoruz.

Patateslerin kabuklarını soyup, bir kap içinde patatesleri ister eziciyle ister çatalla ezelim. Ezilen patateslerin üzerine bir yumurtanın sarısını ve tuzu ilave edelim ve karıştıralım. Elimize ceviz büyüklüğünde bir parça alıp avcumuzun içinde poğaça hamuru açar gibi açalım. Bazen elimize yapışacağı için nişastadan tam bu noktada yardım alabiliriz. Ellerimizi hafifçe ıslatarak yaparsak elimize yapışmasını önlemiş oluruz. Açtığımız patatesin ortasına kıymalı içten koyarak aynen poğaça yapar gibi kapatıyoruz. Bir süre buzdolabında dinlendirdikten sonra iyice çırpılmış yumurta aklarına bulayıp ve ardından galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartıyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 08:39:53
Kıymalı Patates Köftesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Patates Köftesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Patates Köftesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024