Kıymalı Patatesli Gül Böreği

Kıymalı Patatesli Gül Böreği, Ana malzeme patates olduğu için patatesi biraz tanıyalım. Patates, patlıcangil ailesinden olup, toprak altındaki yumruları yenen otsu bir bitki ve sebze türüdür. Toprağın üstündeki yeşil gövdesi 70-80 cm'ye kadar varan, beyazımsı ve şeker pembesi gibi renkli çiçekler açarak büyümektedir. Yemyeşil gövdenin yaprakları toprak altı yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir.
Bitkinin toprak altında kalan yumruk gibi yumrularına 'patates' denir. Bu yumruların besin değerleri, nişasta yönünden zengin olduğu için önemli bir besin maddesidir. Patatesin ekimi 1540'lı yıllarda Fransa'da başlamıştır. Patatesin ana yurdu Amerika'dır. Patatesin dış kabuk rengine göre sarı ile kırmızı, etine göre beyaz ve sarı olarak cinsi ayrılmaktadır. Özellikle Niğde ilimizde ve Nevşehir ilimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Lezzet bakımından Nevşehir patatesi dünyaya kendini tanıtmıştır. Ardından Bolu ve Sakarya patatesleri de gelmektedir.

Kıymalı Patatesli Gül Böreği İçin Gerekli Malzemeleri

  • 6 adet yufka
  • 1 kilo az yağlı kıyma
  • 2,5 kilo patates
  • 2 adet iri kuru soğan
  • Tuz, kimyon
  • Karabiber, pul biber
  • Yarım demet maydanoz

İç sosu için

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı su

Kıymalı Patatesli Gül Böreği Üzeri için

  • 1 adet yumurta
  • Susam, çörek otu
Kıymalı Patatesli Gül Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak soğanların kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın.
Patateslerin kabuklarını yıkayın, soyun ve ince ince kıyın, elinizle soğan çenter gibi patatesleri çenterek doğrayın. Derin bir kabın içine soğanları, kıymayı, patatesleri, tuz ve karabiber, kimyonu ve pul biberi ilave edin, maydanozu ince ince kıyın ve ilave edin. Bütün malzemeyi birbiriyle iyice harmanlayıp karıştırın. İçimiz hazır bir kenara bırakın. Bu iç hazırlama işlemi bittikten sonra 6 adet yufkayı üst üste açalım. Altısını birden önce ortadan ikiye bölelim, sonra tekrar diğer yarıyı ortadan ikiye bölelim. Yani yufkayı 4 eşit parçaya bölün. İç sosunu hazırlayalım. Yarım bardak su ile yarım bardak sıvıyağını bir kap içerisinde karıştırın. Üçgen yufka parçasının üzerine iç sosu fırça ile sürün. Yufkaların geniş kenarlarına hazırladığımız patatesli kıymalı için koyalım ve rulo yapalım. Sonra bir kenardan içe doğru kıvırarak sarmaya başlayalım. Gül böreği şeklini verip yağlı kâğıt serili tepsiye dizelim. 1 adet yumurtayı çatalla iyice çırparak, böreklerin üzerine sürelim. Çörek otu ve susam karışımı serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında üzerleri kızarana dek pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. İçinde kıyma olduğu için soğuk yenmesi güzel olmaz. Mutfakta sunum çok önemlidir.
19.01.2024 08:47:06
Kıymalı Patatesli Gül Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Patatesli Gül Böreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Patatesli Gül Böreği"
gül böreğini çok seviyorum ama kendim yapamadığım için hep pastanelerden hazır bir şekilde alıyorum. Onlar da genellikle malzemeleri az koydukları için lezzet kayıpları ortaya çıkıyor. bu böreği en basit şekilde ben nasıl yapabilirim?
Şadiye . 02.11.2018 20:57:27

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024