İç harcı
- 300 gram az yağlı dana kıyma
- 2 tane orta büyüklükte soğan
- 1 tane orta büyüklükte patates
- 4 diş sarımsak
- 2 tane orta büyüklükte domates
- 5-6 dal maydanoz
- 1 tane yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı isot, karabiber
- Toz biber, kırmızıbiber, kimyon, nane ve tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Hamurunu yapmak için
- 3 su bardağı beyaz un
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1.5 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kıymalı pide nasıl yapılır?
Derin bir kabın içerisine 3 su bardağı beyaz unu eleyip koyuyoruz.
Ortasında bir çukur açıp kuru mayayı ve tuzu koyuyoruz. 2 yemek kaşığı sıvı yağı koyup azar azar sıcak suyu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar ve yoğurma kabına yapışmayana kadar yoğurulması gerekmektedir. Hamurun üzerini kapatıp, 1 saat boyunca dinlenmesi gerekmektedir.
Bir kabın içerisine kıymamızı koyuyoruz. Soğanları çok küçük olacak şekilde doğruyoruz. Patatesi rendelememiz gerekmektedir. Domatesler isteğe göre rendelenebilir ya da küçük küçük doğranabilir. Sarımsakların kabuğu soyulup, dövülür. Maydanozlar çok küçük parçalar halinde kıyılır. Yeşil biber çok küçük doğranır. Domates salçası ve biber salçasını koyup üzerine damak zevkinize göre baharat ve tuzu eklemelisiniz. En son sıvı yağı koyup bütün malzemeler karıştırılır.
Dinlenen hamurdan bir parça koparılıp, açılırken yapışmaması amacıyla açacağımız yeri unlamak gerekmektedir. Koparılan hamur çok ince olacak şekilde açılır. Hamuru yırtmadan ince açılması gerekmektedir. Genellikle oval ya da yuvarlak olacak şekilde açarak, üzerine bir miktar iç harcımızdan koyup hamurun üzerine tamamen yayıyoruz. Hamur ve iç harcı bitene kadar aynı işlemi uygulayıp kıymalı pidemizi açıyoruz.
Krep tavanız varsa onu kullanmanız daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Tavayı iyice ısıtıp, açmış olduğunuz kıymalı pideyi tavanın içerisine koyup ağzını kapatınız. Hamur ince olduğundan çok kısa süre içerisinde pişecektir. Hamurun üzerine sürmüş olduğunuz iç harcın rengi değişmeye başlayınca alınır. Bütün hazırladığınız kıymalı pideler bu yöntemle pişirilir. Pişen kıymalı pideler tavadan alındığında ortadan ikiye katlanarak, üzerine havlu serilir. Bütün pişen kıymalı pideler üst üste konulacağından yapışmaması için araya havlu konulur. Sıcak servis edilmesi gerekmektedir.
İsteğe göre fırın ızgarasında da yapılabilir.
Afiyet olsun.