Kıymalı Pırasalı Börek
Kıymalı Pırasalı Börek, alışık olduğunuz börek çeşitlerinden çok farklı ve çok daha lezzetlidir. Birçok anne çocuklarına ve hatta eşine pırasa yedirmekte zorlanır. Bir de bu şekilde denerseniz emin olun yediği nefis böreğin pırasa olduğuna fark etmeyecektir. Ayrıca çay saatlerinizde veya kabul günlerinizde bu tarifi hazırlayabilirsiniz. O kadar lezzetli ki, tadan herkesi size hayran bırakacağından emin olabilirsiniz.
Denenmiştir. Sizlerde hazırlayarak sevdiklerinize tattırmanızı tavsiye ederiz.  
Kıymalı Pırasalı Börek Malzemeleri- 6 adet el açması böreklik yufka
- 1 kilo pırasanın sadece kök kısımları
- 250 gram az yağlı dana kıyma
- 1 kaşık margarin veya tereyağı,
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 baş orta büyüklükte kuru soğan
- 1 kaşık domates salçası
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- Tuz
Sosu için- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 kaşık yoğurt
Üzeri için- 2 adet yumurta
- 1 çorba kasesi galeta unu
- 1 çay kaşığı toz şeker
Kıymalı Pırasalı Börek Nasıl Yapılır?
Pırasalı böreği yapmaya ilk olarak iç harcını hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için öncelikle pırasaların dallarını keserek ayırıyoruz. Baş kısımlarını ayıkladıktan sonra ortadan ikiye dilip, ince doğruyoruz. Geniş bir tencerenin içine margarinle sıvı yağı atıp kızdırıyoruz.
Üzerine kıymayı atıp kavuruyoruz. Kıymanın rengi kahverengiye döndükten sonra, soğanları ince yemeklik doğrayıp kıymanın üzerine ilave ediyoruz. Soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar kavurduktan sonra salçayı ilave ediyoruz. Doğradığımız pırasayı katıp kısık ateşte, pırasalar diriliğini kaybedinceye kadar kavuruyoruz. En son baharatlarını ilave edip, soğumak üzere balkona veya cam kenarına kaldırabilirsiniz.
Derin bir kabın içinde yoğurt ile sütü ve sıvı yağı çırparak sosunu hazırlıyoruz. Mutfak tezgâhının üzerine 1 adet yufka serip, 4 parmak kalınlığında uzun şeritler kesiyoruz. Üzerlerine hazırladığımız sostan sürüyoruz. Daha sonra hazırladığımız kıymalı harçtan 1 çorba kaşığı koyup muska şeklinde sarıyoruz.
Bir çorba kasesinin içine iki adet yumurtayı kırıp 1 çay kaşığı şekerle çırpıyoruz. Sardığımız börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp, yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 16:22:47
Kıymalı Pırasalı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|