Kıymalı Poğaça

Kıymalı poğaça, hamur işi denilince akla ilk gelenlerden bir tanesi poğaçadır. İçine konulan malzeme sonucunda değişik türleri olan poğaça sıklıkla ev hanımlarının kıymalı olarak yapıyorlar. Evinize misafir geleceğinde, acıktığınız zaman atıştırmalık olarak ya da sabah kahvaltılarında çeşit olabilmesi için sizler de kolaylıkla yapabilirsiniz.
Özellikle sabah işe gidenlerin pastanelerden tercih ettikleri kıymalı poğaçayı, evinizde çok kısa süre içerisinde yapabileceksiniz. Bu poğaçayı yaparken, hamuru erken pişerken içine konulan kıyma çiğ olarak konulursa, poğaçanın dışı pişmişken içi çiğ kalacaktır. Kıymalı poğaça yapan kişinin tercine göre yarım ay şeklinde ya da yuvarlak olarak yapılabilir. Margarin yerine tereyağı kullanılması daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca poğaçalarınızın üzerine çörek otu ya da susam koyabilirsiniz. Genellikle poğaça kabartma tozu sayesinde kabartılır. Fakat daha yumuşak olmasını istiyorsanız yaş maya koymalısınız.

Kıymalı poğaça malzemeleri:
Hamuru için

  • 1 kilo un
  • 2 tane yumurta (Sarılarının 1 tanesini üzerine sürmek için arıyoruz)
  • 200 gram tereyağı (Daha önceden buzdolabından çıkarılmış)
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 paket kabartma tozu

İçi harcı için

  • 400 gram yağsız dana kıyma
  • 1 tane soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber

Üzeri için

  • 1 tane yumurta sarısı
  • Susam veya çörek otu
Kıymalı börek nasıl yapılır?

Derin bir kabın içerisine bir yumurta kırılır.
Diğer yumurtanın beyazını da koyup, sarısını ayırtıyoruz. 200 gram oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını, 1 fincan sıvı yağ, tuzu ve şekeri eşit miktarda koyuyoruz. 1 su bardağı daha önceden çırpılmış olan yoğurdu ekliyoruz. Bütün malzemeler tam olarak birbirine karışana kadar karıştırıyoruz. Bir yandan karıştırmaya devam ederken kabartma tozunu da ekliyoruz. En son yavaş yavaş unu koyuyoruz. Hamuru ele yapışmayana kadar, kulak memesi kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Hamurun bir miktar dinlenmesi gerekmektedir. Hamurun çok katı ya da yumuşak olmamasına dikkat edin.

İç harcını hazırlamak için, 1 çay bardağı sıvı yağı koyup, kızdırılır. Küçük doğranan soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavrulur. 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyip soğanlarla karıştırıp iyice ezin. Kıymayı ekleyip kırmanın rengi dönene kadar kavrulur. Pişerken birkaç defa karıştırmak gerekmektedir. İnce kıyılmış olan maydanozları ekleyip, birkaç dakika daha kavurduktan sonra, tuzu eklenir. Her insanın damak tadı ayrı olacağından, istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Yaptığımız iç harcın biraz dinlenmesi gerekmektedir.

Yoğurduğumuz ve dinlendirdiğimiz hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde alarak, yuvarlak olarak açıyoruz. Hamurun çok kalın ve çok ince olmaması gerekmektedir. Yaptığımız iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar alarak açtığımız hamurun yarısına kadar yayın. Diğer kısmı iç harcın üzerine kapatınız. Burada çok dikkatli olmalısınız. Fırın içerisinde pişerken, açılmaması için ağzı çok iyi kapatılması gerekmektedir. Bütün hamur bitene kadar ceviz büyüklüğünde kopartılarak, aynı şekilde poğaça yapılır.

Yapmış olduğumuz bütün poğaçalar daha önceden yapışmaması için yağlamış olduğumuz ya da yağlı kâğıt serdiğimiz tepsiye dizilir. Poğaçalar piştiği zaman üst tarafının kırmızı olabilmesi için, kırdığımız yumurtanın sarısının içine isteğe göre susam ya da çörek otu koyabilirsiniz. Yumurtanın sarısı bütün poğaçaların üzerine sürülür. Daha önceden 180 derecede ısıtmış olduğumuz fırınımızın içine koyup, 30 dakika boyunca pişirilir.
21.01.2024 21:34:56
Kıymalı Poğaça ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Poğaça Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Poğaça"
Merhaba kıymalı poğaçayı ben de yapmak istiyorum ve daha önce hiç böyle yiyeekler yapmamıştım. Peki kıymalı poğaçanın içerisindeki kıymaları tam olarak öncesinde pişirmemiz mi gerekiyor yoksa poğaça ile birlikte kendi zaten pişiyor mu? Ben çiğ ete karşı olumsuz bir bakış açım var ve tam pişmiş olsun istiyorumç
Ebu Hanife . 31.10.2018 00:52:18

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024