Kıymalı Sarıyer Böreği
Kıymalı Sarıyer Böreği, hazırlaması biraz el beceresi gerektirdiği için çoğu kişi Sarıyer böreğini börekçilerde yemeyi tercih eder. Her işin zor tarafları olduğu gibi kolay tarafları da vardır. Sarıyer böreğinin pratiğini öğrendikten sonra o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. Sizde bu tarif ile muhteşem lezzetteki Sarıyer böreğini evinizde hazırlayarak sevdiklerinize sürpriz yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Kıymalı Sarıyer Böreği Malzemeleri- 2 su bardağı ılık su
- Aldığı kadar un
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı İçin Malzemeleri- 300 gram kıyma
- 2 adet orta büyüklükte kuru soğan
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 2 tatlı kaşığı tuz
Yağlamak için- 125 gram tereyağı veya margarin
- 1 su bardağı sıvı yağ
Kıymalı Sarıyer Böreği Nasıl Yapılır?
İlk olarak böreği yapmaya hamurunu hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için hamur karıştırma kabının içine ılık suyu boşaltıyoruz. Daha sonra tuz atıp suyun içinde erittikten sonra, yavaş yavaş unu ilave ediyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında ve elimize yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun özlü olması için istediğimiz kıvama gelse bile, en az beş dakika boyunca yoğurmamız gerekiyor. Hazır olan hamurun üzerine nemli bir bez örtüp, on dakika dinlendiriyoruz.
Hamurumuz dinlenirken biz de böreğimizin iç harcını hazırlıyoruz. Öncelikle soğanları ince bir şekilde doğrayıp hazır hale getiriyoruz.
Tavaya bir miktar sıvı yağ atıp kızdırıyoruz. Üzerine kıymayı ekleyip, kıymanın rengi kahverengiye dönünceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra soğanları atıp, soğanlar ölünceye kadar kavurmaya devam ediyoruz. En son baharatlarını da ilave edip, ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz.
Dinlenen hamuru tezgâhın üzerine alarak sekiz eşit büyüklükte bezeler oluşturuyoruz. Her bir bezeyi merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız hamurdan bir tanesini alıp, altını ve üstünü bol bir şekilde yağlıyoruz. Başka bir yufkayı yine aynı şekilde yağlayıp, önceden yağladığımız yufkanın üzerine yerleştiriyoruz. Diğerlerini de yağlayıp, ikişer ikişer kaldırıyoruz. Hamurları bu şekilde on dakika bekletip, yağlı tezgâhın üzerinde uçlarından çekiştirerek açabildiğimiz büyüklükte ve incelikte açmaya çalışıyoruz. Yufka istediğimiz inceliğe geldiğinde tam ortasına uzun bir şekilde iç harcından yerleştiriyoruz. Bir ucundan tutup diğer ucuna kapatıp, yarım ay şeklini veriyoruz. Daha sonra iç harcı koyduğumuz geniş kısmından diğer tarafa doğru fazla sıkıştırmadan sarıyoruz. Elde ettiğimiz uzun ruloyu iki ucundan tutarak iç kısmına doğru katlayıp ortada buluşturuyoruz. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırladıktan sonra fırın tepsisine sıralıyoruz. Kalan yağı da üzerlerine sürerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 11:18:03
Kıymalı Sarıyer Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|