Kıymalı Sarma

Kıymalı sarma, belki de en çok sevilen yemeklerden bir tanesi olmaktadır. Genellikle üzüm yaprağı ile yapılır, lahana, pazı yaprağı, kiraz ya da fasulye yaprağından yapılır. Tencerenin içerisine sardığınız yaprakları koyacağınızdan, dibinin tutmaması için kemikli et ya da üzüm yaprağının saplarını koyunuz. Sarmaları sarıp pişirmeye gelince, bir tabağı tersine doğru koyup iyice bastırın.
Böylece içi şişince açılmayacaktır. Ayrıca yaprağınızı o gün topladıysanız yumuşak olması için 10 dakika kadar suyun içinde kaynatınız. Eğer salamura kullanıyorsanız çok tuzlu olacağından suyun içinde bekleterek tuzunu salmasını sağlayın. Unutmayın sarma, ekşi daha lezzetli olacaktır. Genellikle yoğurtla servis yapılmaktadır. Çoğu insan yaprak sarmasının çok ince olması gerektiğini söylese bile, yaprak sarması çok ince olursa içi az olacağından sadece yaprak yemiş olacak ve sarmadan bir şey anlamayacaksınız.

Kıymalı sarma malzemeler

  • 300 gram az yağlı dana kıyma
  • 1 kilo salamura üzüm yaprağı
  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tutam nane
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Sumak, kimyon, karabiber, toz biber, yenibahar

Kıymalı sarmayı pişirmek için

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 tane orta büyüklükte soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Sıcak su
  • Yarım limon

Kıymalı sarma nasıl yapılır?


Yapraklar 1 saat kadar suyun içerisinde bekletilir.
İçi hazırlamak için, pirinç sıcak suyun içerisinde 15 dakika boyunca bekletilir. Yıkanan pirinçler alınarak derin bir kabın içerisine konulur. Üzerine 1 çay bardağı bulgur konulur. 3 orta boy kuru soğanı rendeleyin. Sarımsakları çok küçük doğranır ya da dövülür. 1 tutam taze nane ve maydanoz çok küçük kıyılarak üzerine konulur. Domates salçası ve biber salçasını hafif sulandırıp üzerine dökülür. Yarım limon sıkılır. 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyunuz. Bütün baharatlar eklenerek kıyma konulur. En son zeytinyağı konulur. Malzemelerin hepsini karıştırmak için yoğurmak gerekmektedir.

Suyun içinde beklettiğimiz yaprakları sıkarak, suyu süzülür. Üzüm yapraklarının sapları kopartılarak yaprağın parlak kısmı altta kalacak şekilde bir tabağın üzerine konulur. İç harcından biraz yaprağa konularak yayılır. İlk önce yaprakların yan kısımları içe doğru katlanır. Ardından yapraklarımızı çok sıkı olmadan saralım. Pirinçler şişeceğinden sıkı olursa patlar. Bütün iç harcı bitene kadar yapraklarımızı bu şekilde sarıyoruz. Kasabınızdan alacağınız kemikli et ya da pirzolayı tencerenin dibine koyarsanız hem yapışmayacak hem de pirzolalar çok lezzetli pişecektir.

Tencereye sarmış olduğunuz sarmaları pişirmek için ilk önce üzerine bir tabak kapatmanız gerekmektedir. Bir tava içerisinde zeytinyağı konularak kızartılır. Küçük küçük doğranmış olan soğanlar konularak pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salça eklenerek iyice ezilir. Sıcak suyu üzerine ekleyip biraz pişirilir. Bu sos sarmalarımızın üzerinde bulunan tabağın yan tarafından dökülür. Sarmaların üzerini 3 parmak geçecek şekilde dökülmelidir. Sos kalırsa suyunu çekince kullanabilirsiniz. Üzerine yarım limon sıkılarak, tencerenin kapağı kapatılır. Orta ateşte 35-40 dakika boyunca pişirin.

Yaprak sarmasının yanına en güzel yoğurt yakışacaktır. Bu yüzden yoğurdunuzu biraz çırpın. Tercihe göre yoğurdun üzerine sarımsak da eklenebilir. Sıcak servis edilmelidir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 20:48:39
Kıymalı Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Sarma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Sarma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024