- 250 gram az yağlı da
na kıyma
- 1 baş iri boy kuru soğan
- 1 kâse ince doğranmış maydanoz
- 1 çay bardağı köftelik ince bulgur
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
Pişirmek için
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Yarım çorba kaşığı biber salçası
- 1 litre sıcak su
- 1 kaşık tereyağı veya margarin
- Tuz
Kıymalı Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
İlk olarak geniş bir karıştırma kabı veya çiğ köfte tepsisine kıymayı alıyoruz. Üzerine çok ince bir şekilde doğradığımız kuru soğanı ilave ediyoruz. Daha sonra köftelik bulguru da ekleyip, çiğ köfte yoğurur gibi yoğurmaya başlıyoruz. Soğanlar ezilsin diye kabın dibine sürterseniz daha çabuk kıvama gelmesini sağlamış olursunuz. Daha sonra sırasıyla baharatlarını ve yumurtayı ilave edip, bulgurlar şişinceye kadar yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi yeterli olmazsa köfteler suya girdiğinde dağılabilir. Bu yüzden köftenin kıvama geldiğini çiğ köfte gibi elinizde sıkıştırdığınızda birbirlerini tutuyorsa köftenizin hamuru olmuş demektir.
En son maydanozu ilave edip, karıştırdıktan sonra, hamurdan misket büyüklüğünde avuç içimizde yuvarlayarak toplar yapıyoruz. Avuç içinizi suyla ıslatırsanız topları yapmanız çok daha kolay olacaktır.
Derin bir tencerenin içine bir kaşık margarini atıp kızartıyoruz. Daha sonra üzerine domates salçasını ve biber salçasını atıp, kavuruyoruz. Kaynar suyu tencereye boşaltıyoruz. Tuzunu atıp, üzerine köfteleri atıyoruz, Karıştırmadan kısık ateşte 10 dakika kaynatıyoruz. Yemeğin suyu az gelirse göz kararı biraz daha su ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun.