Kıymalı Yaprak Sarma, lezzetli besin değerleri yüksek bir ara sıcaktır. Atıştırma anlamında en doğru seçimlerden bir tanesi olan bu tarifi isteyen önceden yapıp, dondurucuda saklayacak sonraki zamanlara pişirip yiyebilirler. Sağlıklı bir şeyler yemek isteyen bu dolmayı yapsın yesin diyoruz. Saklama koşulları diğer yemeklerden tada kolay ve uzun sürelidir.
Buzdolabında 2 gün boyunca taze kalabilen bu tarif oda sıcaklığında bir gün boyunca bekletilebilir.
Kıymalı Yaprak Sarma Malzemeleri
500 gr asma yaprağı
150 gr kıyma
1 su bardağı kırık pirinç
4 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kuş üzümü ve dolmalık fıstık
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım tatlı kaşığı tuz
Birer çay kaşığı karabiber, kimyon, pul biber ve kırmızı toz biber
Yeterince su
Kıymalı Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
Dolmanın hazırlığına asma yapraklarında bulunan fazla tuzu gidermekle başlayalım. Bunun için yaprakları derin bir kâse içerisine koyalım ve üzerini geçecek şekilde kaynar su ilave edelim. Bu suda yaprakları iki dakika bekletelim ve süzdükten sonra üzerine soğuk su koyalım ve soğuk suda 30 dakika kadar beklettikten sonra süzelim. Diğer yanda iç malzemenin tamamını alacak derinlikte tencerenin içerisine önce sıvı yağı koyalım. Kuru soğanları çok ince bir şekilde doğrayalım ve ısınmış olan yağın içerisine ilave edelim.
Kuru soğanlar kavrulduğunda tencerenin içerisine kıymayı ilave edip iyice kavuralım. Kıymanın suyu çekildiğinde tencerenin içerisine pirinci yıkadıktan sonra ilave edip kavurmaya devam edelim. Dolmanın içi tane tane olmasını isteyenler, pirinci çok kavurmalılardır. Pirinç iyice kavrulunca iç malzemenin içerisine, tuz, karabiber, pul biber, kuru nane, kimyon ve kırmızı toz biberi ilave edip bir süre daha kavuralım. İç malzemenin son katkıları olan kuş üzümü ve dolmalık fıstığı da ilave ettikten sonra için yapılış aşamasını sonlandıralım.
İç malzeme soğuduğunda dolmanın sarım işlemine başlayabiliriz. Bir adet yaprağı düz bir zemine açalım ve içerisine bir tatlı kaşığı iç malzeme koyalım. Yaprağın sağ ve sol tarafını iç kısma katlayalım. Yaprağın üst kısmını iç kısma doğru örttükten sonra rulo yaparak dolmayı saralım. Bu işlemi bütün yapraklar bitene kadar sürdürüp, derin bir tencere içerisine sıralayalım. Diğer yanda bir kâse içerisine domates salçasını koyup üzerine su ilave edelim. Su ile iyice karıştırdığımız domates salçasını dolmanın üzerini aşacak şekilde hazırlayalım. Pişme esnasında dolmaların dağılmamaları için ısıya dayanıklı bir tabakla dolmaları kapatalım. Bu işlem öncesinde dileyen tereyağını küçük parçalara bölüp, tencerede bulunan dolmaların üzerine gelişi güzel atabilir. Böylece dolmaların parlaklığı ve lezzeti artmış olur. Kısık ateşte kapalı bir şekilde dolmaları 30-45 dakika kadar pişirelim. Dolmalar piştiğinde servis tabağına alalım ve üzerini limon dilimleri ile süsleyelim. Kıymalı yaprak sarma servise hazırdır.
Afiyet olsun.
23.01.2024 03:27:04
Kıymalı Yaprak Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
İyi günler ben size merak ettiğim bir soru soracağım severek yediğimiz çok lezzetli olan ve besin değeride bir o kadar da yüksek olan kıymalı yaprak sarmasını hiç içine mercimek katarak da yediniz mi tavsiye ederim saygılar Duran . 23.08.2018
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024