Kıymalı Yemekler

Kıymalı Yemekler, Türk mutfağında et ve et ürünleri en önemli malzemelerden birisidir. Yemeklerde et ürünleri olarak en çok kıyma kullanılır. Et ve et ürünleri yemeğe lezzet katar, aynı zamanda da doyurucudur. Özellikle kıyma hemen hemen bütün yemeklere konulur. Yemek kültürümüzü Osmanlıdan miras almış, fakat Balkan ve Orta Doğu mutfaklarında hem etkilemiş hem de etkilenmiştir.
Türk mutfağında et yemekleri kebaplar, köfteler ve tencere yemekleri olarak yer alır. Örnek olarak etli ekmek, sulu köfte ve içli köfte bunlardan sadece bazılarıdır.

Etli Ekmek: Ülkemizde özellikle Orta ve Doğu Anadolu'da yemeklerde kıyma sıklıkla kullanılır. Konya ve Sivas'ın en meşhur yemeklerinden biri olan etli ekmek yine kıymayla yapılır.

Etli Ekmek Malzemeleri

  • Koyun etinden kıyma
  • Soğan
  • Domates
  • Biber

Etli Ekmek Nasıl Yapılır?


Soğan, biber ve domates bıçakla ince bir şekilde doğranır. Kıyma ile hazırlanan malzemeler iyice karıştırılır. Hazırlanan etli ekmek içi odun fırınına gönderilir. El ile uzunlamasına açılan hamura hazırlanan iç malzemesinden bir avuç koyulur. İç malzemesi açılan hamurun üzerine yayılır. Hamurun uzunluğu 90 cm'ye kadar olana kadar elle gerilir. Fırına sürülür. Pişirme işlemi bittikten sonra fırından çıkartılır. Bıçak yardımıyla dilimlere ayrılır ve servis yapılır. Etli ekmeğin yanına arzuya göre salata veya ayran hazırlanabilir. Pideyle karıştırmamalıyız, pideden farklı bir yiyecektir.

Afiyet olsun.

Sulu Köfte: Anadolu yüzyıllar boyunca farklı yaşam şartları ile sürekli bir değişim içerisinde bulunmuş, bu da günümüze kadar zengin bir kültür birikimi olarak ulaşmıştır. Yemek kültürü bir toplumun karakteristik özelliklerini içinde barındırır. Bulunduğumuz coğrafyanın bize sunduğu nimetleri kullanabilmek ve bunlardan yaralanabilmek bunları anlamlı kılar. Anadolu insanı eşi benzeri görülmemiş bir şekilde gelişmiştir. Bunun sonucunda çok çeşitli ve lezzetli yemeklerimiz bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de sulu köftedir. Sulu köfte yapılış şeklinde ufak tefek farklılıklar olsa da hemen hemen her yörede bilinen ve yapılan bir yemektir. İşte sulu köfte;

Kıymalı Sulu Köfte Malzemeleri

  • Yarım kilo kıyma
  • Bir su bardağının üçte ikisi kadar pirinç
  • İki yemek kaşığı ince bulgur
  • 1 yumurta
  • 1 adet soğan
  • Bir tabak un
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, nane, kırmızı biber, kimyon
Kıymalı Sulu Köfte Nasıl Yapılır?

Öncelikle köfteleri hazırlamak için soğanı rendeleriz. Kıymayı geniş bir kaba alalım. Üzerine yıkadığımız pirinci ekliyoruz. Karışımın içine yumurtayı kırıyoruz. Kırmızı biber, kimyon ve karabiber ekleyelim. Ayrıca bulguru ve rendelenmemiş soğanı ekleyelim. Bütün malzemeleri karıştırarak iyice yoğuralım. Geniş bir kabın içine un dökelim. Hazırladığım harcı elimizle minik minik parçalara ayıralım. Ayırdığımız parçaları yuvarlayarak unun içine atalım. Avuç içimizi sürekli unlarsak yapışmadan yapabiliriz. Bir tencereye sıvıyağ ve zeytinyağını boşaltıp ocakta kızdıralım. İçine salçasını ekleyelim. Salçayı yağla ezelim. Bir tutam kuru nanede atalım. Köftelerimizi ölçüsü kadar tencereye su ekleyelim ve kanamaya bırakalım. Eğer köfteleri tencereye bıraktığımızda suyu az gelirse üzerine su ilave edebiliriz. Su kaynamaya başlayınca köfteleri içine atalım. Köfteleri tencereye attıktan 1-2 dakika sonra karıştırmaya başlayalım. Bu sayede köfteler dağılmayacaktır. 40-45 dakika kaynadıktan sonra yemeğimiz hazır.

Afiyet olsun.

İçli Köfte: Türkiye'nin doğu illerinde yapılan içli köfte veya diğer bir adıyla Oruk, bulgurun yoğrularak içini doldurularak yapılan bir yemek çeşidimizdir. Aslen Arap mutfağına ait bir yemek olan içli köftenin özgün adı Kibbedir. Köftenin içi bazı bölgelerde değişiklik gösterse de genelde kıyma ve kuyruk yağından yapılmaktadır. Köftenin içeriği soğan, maydanoz, baharat ve isteğe bağlı ceviz içi de eklenerek zenginleştirilir. Bazı yörelerimizde dolgulu köfte olarak da bilinir. İçli köftenin yapımı zor ve uzun olduğu için genelde gündelik yemek olarak değil özel günlerde yapılan yemekler arasında yer alır. İçli köftenin iki çeşidi bulunmaktadır. Biri haşlama usulü hazırlanır, diğeri ise kızartma şeklinde hazırlanır. Haşlama usulü yapılan içli köfte hafif olduğu için genelde daha çok tercih edilir ve aynı zamanda daha bol tüketilir. Genelde ayran ile servis edilmektedir.

Kıymalı İçli Köfte Malzemeleri
  • 1 kg köftelik ince bulgur
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kg koyun kıyması
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
İç harcı için
  • 700 gr koyun kıyması
  • 3 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • İstenildiği kadar tuz
Kıymalı İçli Köfte Nasıl Yapılır?

Köftelik ince bulguru bir kabın içerisine alınır ve üzerine sıcak su eklenir. Sıcak su eklenen bulgur yumuşamaya ve demlenmeye bırakılır. Demlenerek yumuşayan bulguru fazla gelen suyu varsa bu su süzülür. Süzülen bulgurun üzerine acı biber salçası, domates salçası ve un ilave ederek iyice yoğurmalıyız. Üzerine kasaptan iki kez iyice çektirilmiş kıymasını, kimyon, kırmızı toz biberi ve istenildiği ölçüde tuz ekleyerek uzun bir süre iyice yoğuruyoruz. Yoğurma işleminin daha kolaylaştırmak için hamuru kıyma makinesinden 1-2 kez geçirdikten sonra tekrardan yoğurmaya devam edebiliriz. Kıvamını alan hamurumuzu 1 saat dinlendiriyoruz. Köftelerin içini hazırlamak için bir tavaya sıvıyağ döküyoruz. Isınan yağın üzerine kıymayı, ince doğranmış soğanları ekliyoruz. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar iyice kavuruyoruz. Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine maydanoz, baharatları ve tuzunu ekliyoruz. Harcı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Dinlenmesi için beklettiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça koparalım. Elimizle kopardığımız hamur parçasını su yardımıyla inceltelim. Bardak şekilde incelttiğimiz hamurun içine hazırladığımız iç harcından doldurarak kenarlarını birleştirerek yumurta şeklinde içli köftelerimizi hazırlıyoruz. Hazırladığımız köftelerimizi iki çeşit hazırlayabiliriz. Sıcak suda haşlayabilir veya kızartırız.

Afiyet olsun.
19.01.2024 02:15:36
Kıymalı Yemekler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Yemekler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Yemekler"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024