Kıymalı Yeşil Mercimek, mercimek içerdiği protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde yaklaşık olarak %24 oranında protein barındırdığı için 1 kilo kırmızı et ile 1 kilo yeşil mercimek aynı besleyici değerlere sahiptir. İçinde yüksek oranda yararlı karbonhidratlar bulunur. Yüksek oranlı karbonhidrat içermesine rağmen uzun süreli sindirimden kaynaklı olarak glisemik indeksi oldukça düşüktür.
Uzun süreli sindirim karbonhidratların kana yavaş bir şekilde karışmasına yardımcı olur. Bu da uzun süreli tokluk hissi verir. Yeşil mercimek birbirinden farklı şekillerde hazırlanarak tüketilebilir. İster çorbası, yemeği, salatası ya da mezesi yapılabilir. Ancak pişirirken dikkat edilmesi gerekilen en önemli konu, yeşil mercimeğin iyi bir şekilde yıkanmasıdır. Ardından suda bekletip, bu beklettiğimiz suyu döküp temiz su ilave ederek düdüklü tencere yardımıyla pişirmektir. Her bakliyatta olduğu gibi yeşil mercimekte de gaz sorunu vardır. Bunu kolayca gidermek için pişirirken içine biraz kimyon atmak ya da pişirmeden önce ılık suda bekletmek etkili olacaktır. Yeşil mercimek yemeği genelde kıymalı olarak hazırlanır. Kısa sürede hazırlanır. Yanında yoğurt ve domatesli bulgur pilavı ile sunumu yapılabilir.