Kıymalı Yeşil Mercimek

Kıymalı Yeşil Mercimek, mercimek içerdiği protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde yaklaşık olarak %24 oranında protein barındırdığı için 1 kilo kırmızı et ile 1 kilo yeşil mercimek aynı besleyici değerlere sahiptir. İçinde yüksek oranda yararlı karbonhidratlar bulunur. Yüksek oranlı karbonhidrat içermesine rağmen uzun süreli sindirimden kaynaklı olarak glisemik indeksi oldukça düşüktür.
Uzun süreli sindirim karbonhidratların kana yavaş bir şekilde karışmasına yardımcı olur. Bu da uzun süreli tokluk hissi verir. Yeşil mercimek birbirinden farklı şekillerde hazırlanarak tüketilebilir. İster çorbası, yemeği, salatası ya da mezesi yapılabilir. Ancak pişirirken dikkat edilmesi gerekilen en önemli konu, yeşil mercimeğin iyi bir şekilde yıkanmasıdır. Ardından suda bekletip, bu beklettiğimiz suyu döküp temiz su ilave ederek düdüklü tencere yardımıyla pişirmektir. Her bakliyatta olduğu gibi yeşil mercimekte de gaz sorunu vardır. Bunu kolayca gidermek için pişirirken içine biraz kimyon atmak ya da pişirmeden önce ılık suda bekletmek etkili olacaktır. Yeşil mercimek yemeği genelde kıymalı olarak hazırlanır. Kısa sürede hazırlanır. Yanında yoğurt ve domatesli bulgur pilavı ile sunumu yapılabilir.

Kıymalı Yeşil Mercimek İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 litre su (Mercimeği haşlamak için)
  • 250 gram dana kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet et suyu bulyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Kıymalı Yeşil Mercimek Nasıl Yapılır?


Kıymalı yeşil mercimek yemeğine başlamadan önce mercimekler için mutlaka ön hazırlık yapılması gerekir.
Vakti olanlar 1 gece öncesinden, vakti olmayanlar ise 2-3 saat kadar yeşil mercimeği ıslatabilir. Yeşil mercimek iyice yıkandıktan sonra yaklaşık 1 litre suda iyice haşlanır. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak şişmesi beklenir. Daha sonra yeşil mercimeğin suyu süzülerek soğuk suda iyice yıkanır. Süzgece konularak fazla suyunu salması için beklenir. Diğer bir yandan diğer malzemelerin hazırlığına geçilir. Kuru soğanların ve sarımsağın kabuğu soyularak yemeklik şekilde doğranır. Domateslerin kabukları soyularak küp şeklide doğranır. Genişçe bir tencereye sıvı yağ konularak önce soğan ve sarımsaklar kavrulur. Yumuşayınca içerisine kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi değişene kadar kısık ateşte sotelemeye devam edilir. Daha sonra içerisine salça ve domates ilave edilir. Salça da kavrulduktan sonra tencereye yeşil mercimekler ilave edilir. Tüm malzemeler birbirine özleşince içerisine mercimekleri geçecek kadar su konur. Tuz, baharat ve bulyon ilavesi yapılarak tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık olarak 25-30 dakika kadar pişmesi için beklenir. Yemeğin suyu azalırsa 1 su bardağı kadar daha su ilave edilebilir. Servis tabağına alınan kıymalı yeşil mercimek sunum için hazırdır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 17:27:47
Kıymalı Yeşil Mercimek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Yeşil Mercimek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Yeşil Mercimek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024