Mercimekli kıymalı börek, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir börek tarifidir. Herkesin çoluk çocuk severek ve beğenerek yediği bi börek ayrıca da özel günlerin ve davetlerinize de aranılan lezzetlerinden. İçinde bulunan bol ve besleyici besinler sayesinde gayet sağlıklı olduğu kadar oldukça da doyurucudur. Günün her saatinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Mutlaka denemeniz gereken tarifler arasında yer almaktadır. Mercimekli kıymalı börek tarifini daha denemediyseniz hemen not alın ve hiç zaman kaybetmeden deneyin.
Mercimekli kıymalı börek için gerekli malzemeler
2 paket üçgen yufka (Veya 1 paket normal yuvarlak yufka)
İç harcı için
Bir su bardağı yeşil mercimek
150 gram kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı bir çay kaşığı tuz
Bir çay kaşığı karabiber
Biraz kırmızı pul biber
Üzerine sürmek için
1 adet yumurta sarısı
Susam veya çörek otu
Yufkaları ıslatmak için
1,5 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
Mercimekli kıymalı börek nasıl yapılır?
Öncelikle mercimekli kıymalı börek tarifi için iç harcını hazırlamak gerekiyor. Önce mercimekleri yıkayın ve orta boy büyüklükte bir tencereye koyun ve yeteri kadar su ekleyerek haşlayın. Mercimekler çok dağılmadan haşlayarak ocağın altını kapatın ve süzün. Başka bir taraftan bir tava alın ve içine tereyağını koyup eritin ve üzerine bir adet kuru soğanı yemeklik doğrayın ve yanmaz tavaya döküp pembeleşinceye kadar kavurun.
Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine kıymayı koyup karıştırın. Biraz kavrulduktan sonra üzerine mercimekleri de ilave ederek kavurmaya devam edin. Biraz kavrulduktan sonra üzerine tuzunu ve baharatları da ilave edin ve karıştırın daha sonra ocağınızın altını kapatın. Bu şekilde biraz ılınması için biraz bekleyin ve daha sonra eğer aldığınız yufkalar yuvarlak ise yufkaları açarak üst üste koyup üçgen olarak kesin.
Daha sonra yufkaları ıslatmak için su ve sıvı yağını bir kabın içinde karıştırın ve tek kat yufkanın üzerine sürün. Ardından üzerine bir kat daha üçgen yufkadan bir kat daha koyarak yine karışımdan sürün ve yufkanın geniş tarafına hazırlanan mercimekli kıymalı börek harçtan yaklaşık olarak bir yemek kaşığı kadar koyarak sigara böceğinden daha geniş olacak şekilde yuvarlayın. Bu şekilde iv harç bitene kadar devam edin ve üzerine yumurta sarısı sürün ve ardından ister çörek otu ister de susam dökerek yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine veya yağlanmış fırın tepsisine aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 25-30 dakika kadar pişirin. Üzeri kızaran mercimekli kıymalı börekleri fırından çıkarın ve biraz havalandırın. Sıcak olarak servis yapın. Mercimekli kıymalı börek tarifi hazır. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
23.01.2024 06:54:57
Mercimekli Kıymalı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba ben mercimekli böreği ilk defa görüyorum açıkcası fena görünmüyor. Ben de iki gün önce mercimekli pilav yapmıştım ama çocuklarım bitirmedi bir kase kaldı onun harç yapıp böreğe sarsam olur mu? Özgül . 03.11.2018 13:41:19
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024