Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kıymalı Sarma

Kıymalı Sarma

Kıymalı sarma, belki de en çok sevilen yemeklerden bir tanesi olmaktadır. Genellikle üzüm yaprağı ile yapılır, lahana, pazı yaprağı, kiraz ya da fasulye yaprağından yapılır. Tencerenin içerisine sardığınız yaprakları koyacağınızdan, dibinin tutmaması için kemikli et ya da üzüm yaprağının saplarını koyunuz. Sarmaları sarıp pişirmeye gelince, bir tabağı tersine doğru koyup iyice bastırın. Böylece içi şişince açılmayacaktır. Ayrıca yaprağınızı o gün topladıysanız yumuşak olması için 10 dakika kadar suyun içinde kaynatınız. Eğer salamura kullanıyorsanız çok tuzlu olacağından suyun içinde bekleterek tuzunu salmasını sağlayın. Unutmayın sarma, ekşi daha lezzetli olacaktır. Genellikle yoğurtla servis yapılmaktadır. Çoğu insan yaprak sarmasının çok ince olması gerektiğini söylese bile, yaprak sarması çok ince olursa içi az olacağından sadece yaprak yemiş olacak ve sarmadan bir şey anlamayacaksınız.

Kıymalı sarma malzemeler

  • 300 gram az yağlı dana kıyma
  • 1 kilo salamura üzüm yaprağı
  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tutam nane
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Sumak, kimyon, karabiber, toz biber, yenibahar

Kıymalı sarmayı pişirmek için

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 tane orta büyüklükte soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Sıcak su
  • Yarım limon

Kıymalı sarma nasıl yapılır?


Yapraklar 1 saat kadar suyun içerisinde bekletilir. İçi hazırlamak için, pirinç sıcak suyun içerisinde 15 dakika boyunca bekletilir. Yıkanan pirinçler alınarak derin bir kabın içerisine konulur. Üzerine 1 çay bardağı bulgur konulur. 3 orta boy kuru soğanı rendeleyin. Sarımsakları çok küçük doğranır ya da dövülür. 1 tutam taze nane ve maydanoz çok küçük kıyılarak üzerine konulur. Domates salçası ve biber salçasını hafif sulandırıp üzerine dökülür. Yarım limon sıkılır. 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyunuz. Bütün baharatlar eklenerek kıyma konulur. En son zeytinyağı konulur. Malzemelerin hepsini karıştırmak için yoğurmak gerekmektedir.

Suyun içinde beklettiğimiz yaprakları sıkarak, suyu süzülür. Üzüm yapraklarının sapları kopartılarak yaprağın parlak kısmı altta kalacak şekilde bir tabağın üzerine konulur. İç harcından biraz yaprağa konularak yayılır. İlk önce yaprakların yan kısımları içe doğru katlanır. Ardından yapraklarımızı çok sıkı olmadan saralım. Pirinçler şişeceğinden sıkı olursa patlar. Bütün iç harcı bitene kadar yapraklarımızı bu şekilde sarıyoruz. Kasabınızdan alacağınız kemikli et ya da pirzolayı tencerenin dibine koyarsanız hem yapışmayacak hem de pirzolalar çok lezzetli pişecektir.

Tencereye sarmış olduğunuz sarmaları pişirmek için ilk önce üzerine bir tabak kapatmanız gerekmektedir. Bir tava içerisinde zeytinyağı konularak kızartılır. Küçük küçük doğranmış olan soğanlar konularak pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salça eklenerek iyice ezilir. Sıcak suyu üzerine ekleyip biraz pişirilir. Bu sos sarmalarımızın üzerinde bulunan tabağın yan tarafından dökülür. Sarmaların üzerini 3 parmak geçecek şekilde dökülmelidir. Sos kalırsa suyunu çekince kullanabilirsiniz. Üzerine yarım limon sıkılarak, tencerenin kapağı kapatılır. Orta ateşte 35-40 dakika boyunca pişirin.

Yaprak sarmasının yanına en güzel yoğurt yakışacaktır. Bu yüzden yoğurdunuzu biraz çırpın. Tercihe göre yoğurdun üzerine sarımsak da eklenebilir. Sıcak servis edilmelidir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 20:48:39
Kıymalı Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kıymalı Sarma Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Sarma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kıymalı Menemen
Kıymalı Menemen
Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsanız, daha lezzetli bir tarif olacaktır. Menemeni sevmeyen yoktur. Genellikle kıyma ilave edilmeden...
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeğinin sebzelerinin daha iri doğranması ve damak lezzetine göre içine kıyma ilave edilmemesidir. Karn...
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide odur. Bütün kalabalık ortamlarda düğün, cenaze, mevlit gibi toplu yemeklerde çoğunluğun terci...
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çocuklarınıza okula giderken son derece sağlıksız olan hazır gıdalar yerine, evde kolaylıkla haz...
Kıymalı Erişte
Kıymalı Erişte
Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyurucu bir besindir. Dünyada birçok ülkede çok çeşit yemeği yapılmakta. Özellikle Türkiye'de kış ayları...
Kıymalı Börek İçi
Kıymalı Börek İçi
Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için börek tariflerinde kıymalı iç harç kullanılmaktadır. Kıymalı börekler davet sofralarında, öz...
Kıymalı Hünkâr Beğendi
Kıymalı Hünkâr Beğendi
Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt, tuz ve kaşar rendesi ile hazırlanan patlıcan ezmesinin eşlik ettiği, Osmanlı ve Türk mutfağ...
Kıymalı Hamur İşleri
Kıymalı Hamur İşleri
Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak istedik. Size önerdiğimiz tarifleri kolay bir şekilde hazırlayabilir ve yanında sadece meşrub...
Kıymalı Bulgur Köftesi
Kıymalı Bulgur Köftesi
Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yemeğin özellikleri arasında köftelerin cevizden küçük, fındıktan büyük olması gerekmektedir. Ba...
Kıymalı Çin Böreği
Kıymalı Çin Böreği
Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılmasına gerek karmaz. Ekonomik olan bu tarifi atıştırmalık olarak hazırlayabilir veya sabah kah...
Kıymalı Pide Kaç Kalori?
Kıymalı Pide Kaç Kalori?
Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genellikle ülkemizde herkes tarafından çok sevilerek tüketilen kıymalı pide ve diğer pide türlerinde de ...
Fırında Kıymalı Yumurta
Fırında Kıymalı Yumurta
Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine bir sofra hazırlayabilirler. Özellikle çalışan kişiler bu tarifi kaçırmamalılardır. Besin değe...

 

Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Kıymalı Börek İçi
Kıymalı Hünkâr Beğendi
Kıymalı Hamur İşleri
Kıymalı Bulgur Köftesi
Kıymalı Çin Böreği
Kıymalı Pide Kaç Kalori?
Fırında Kıymalı Yumurta
Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates
Kıymalı Mantarlı Börek
Tavuk Kıymalı Köfte
Kıymalı Pilav
Kıymalı Yoğurt Çorbası
Galeta Unlu Kıymalı Börek
Kıymalı Çörek
Kıymalı Kabak Yemeği
Kıymalı Patlıcan Yemeği
Kıymalı Börek Kalori
Kıymalı Sulu Köfte
Oktay Usta Kıymalı Börek
Kıymalı Nohut Yemeği
Kıymalı Pide Hamuru
Kıymalı Milföy Böreği
Kıymalı Börek
Kıymalı Yumurta Kaç Kalori?
Kıymalı Patlıcan Oturtma
Popüler İçerik
Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates
Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates
Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri  benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor ...
Kıymalı Mantarlı Börek
Kıymalı Mantarlı Börek
Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabil...
Tavuk Kıymalı Köfte
Tavuk Kıymalı Köfte
Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasapta...
Kıymalı Pilav
Kıymalı Pilav
Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. D...
Kıymalı Yoğurt Çorbası
Kıymalı Yoğurt Çorbası
Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir. Malzemeler:200 gr kıyma1 çay bardağı pirinç2 ...
Galeta Unlu Kıymalı Börek
Galeta Unlu Kıymalı Börek
Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti ol...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024