Kıymalı Rulo Börek Tarifi ve Püf Noktaları
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 400 gr kıyma
- 2 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım demet maydanoz
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 çay bardağı sıvı yağ (yufkalar için)
- 1 adet yumurta (üzeri için)
Hazırlık:
1. Kıymalı Harç Hazırlığı:
- Soğanları ince ince doğrayın
- Tencereye sıvı yağı alıp soğanları kavurun
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar pişirin
- Baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın
- Ocaktan alıp soğumaya bırakın
2. Yufkaların Hazırlanışı:
- Yufkaları tezgaha serin
- Her yufkanın üzerine sıvı yağ sürün
- Soğuyan kıymalı harcı yufkaların üzerine eşit şekilde yayın
3. Rulo Şekli Verme:
- Yufkaları uzun kenarından sıkıca rulo şeklinde sarın
- Uç kısımlarını içe katlayarak kapatın
- Yağlanmış fırın tepsisine dizin
4. Pişirme:
- Üzerlerine yumurta sarısı sürün
- 180°C önceden ısıtılmış fırında altın rengi alana kadar pişirin
Püf Noktaları:
- Kıymalı harç tamamen soğumadan yufkaya sürmeyin, yoksa yufka ıslanır ve yırtılır
- Yufkaları çok ince sıvı yağ ile yağlayın, fazla yağ böreğin yağlı olmasına neden olur
- Ruloları sıkı sarmaya özen gösterin, iç malzeme dağılmasın
- Fırını önceden ısıtın, böylece börekler daha çıtır olur
- Dilimlemek için börekleri fırından çıktıktan 5-10 dakika sonra bekleyin
- İsteğe bağlı olarak üzerine çörekotu veya susam serpebilirsiniz
Servis Önerisi:
- Sıcak veya ılık olarak yoğurt ile servis edebilirsiniz
- Yanında ayran veya salata ile mükemmel olur
|