Kıymalı havuçlu yeşil mercimek yemeği nasıl yapılır?
Besin değeri yüksek ve doyurucu bir yemek arayanlar için pratik bir tarif: yeşil mercimek, kıyma ve havucun lezzet buluşması. Hem ekonomik hem de besleyici bu yemek, günlük öğünlerinize renk katacak.
Kıymalı Havuçlu Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 200 gram kıyma
- 2 orta boy havuç
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
Hazırlık Aşamaları:
- Yeşil mercimeği yıkayıp 30 dakika kadar ılık suda bekletin
- Havucu küp küp doğrayın
- Soğanı ince ince doğrayın
- Sarımsakları ezin veya minik doğrayın
Yapılışı:
- Tencerede sıvı yağı ısıtın, soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun
- Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Doğranmış havuçları ve sarımsakları ekleyip karıştırın
- Süzdüğünüz mercimekleri tencereye ekleyin
- Sıcak suyu ve tüm baharatları ilave edip karıştırın
- Kapağını kapatıp mercimekler yumuşayana kadar (yaklaşık 30-35 dakika) pişirin
- Yemek piştikten sonra 10 dakika dinlendirip servis yapın
Püf Noktaları:
- Mercimekleri önceden ıslatmak pişme süresini kısaltır
- Yemeğin kıvamını kontrol edip gerekirse daha fazla sıcak su ekleyebilirsiniz
- İsterseniz içine 1 adet doğranmış patates de ekleyebilirsiniz
- Yemeğin lezzeti bir gün sonra daha güzel olur
Servis Önerisi:
- Pilav veya bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz
- Üzerine yoğurt ve kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz
|