Kıymalı Gözleme

Kıymalı Gözleme

Kıymalı Gözleme, ülkemizde bütün yörelerde yapılan bir hamur işidir. Annelerimizin eski zamanlarda kapı önlerinde yaktıkları ateşle sac üzerinde pişirdikleri bu hamur işi şimdilerde evlerde yanmaz yapışmaz özellikle tavalarda yapılmaktadır. Biz bu tarifte orijinal, yani el açması kıymalı gözleme tarifi vereceğiz. Dileyen aynı tarifi hazır yufkayla yapabilir. Kahvaltılarda hamur işini sevenler bu tarifi yapıp tüketebilirler. Dileyen aynı tarifi fazla yapıp derin dondurucuda muhafaza edip, sonraki günlerde ısıtarak tüketebilirler.

Malzemeler:
  • 300 gr yağsız kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet yeşil tatlı biber
  • 10 dal maydanoz
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 5 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Hamuru için:
  • 6 su bardağı elenmiş un
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya veya yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar ılık su
Hazırlanışı:

Gözlemenin yapılışına ilk olarak hamurundan başlamalıyız. Küçük bir kasenin içerisine az ılık su koyalım ve içerisine mayayı ilave edelim. Derin bir yoğurma kabının içerisine önceden elemiş olduğumuz unu koyalım ve üzerine tuzla mayayı ilave edip, ılık suyu koyalım. Malzemelerin tamamını iyice yoğuralım. Hamurun olması gereken yumuşaklık kulak memesi ayarından bir miktar daha sert olmasıdır. Hamurun sonra sıcak bir ortamda üzeri kapalı vaziyette mayalanmasını bekleyelim. Normal koşullarda mayalanma süresi 40 dakikadır. Hamur iki katına ulaştığında başarılı bir mayalanma gerçekleşmiş olacaktır. Hamur mayalanırken diğer tarafta iç hazırlıkları başlatalım. Kuru soğanı ve yeşil biberi çok ince bir şekilde doğrayalım. İçi pişirecek olduğumuz kabın içerisine sıvı yağın tamamını koyalım ve üzerine tereyağı koyalım. Yağ eriyince içerisine kuru soğanı koyup iyice kavuralım. Sonrasında sivri biberi koyup kavuralım. Bu işlem bitince kıymanın tamamını malzemenin içerisine koyalım ve kavurmayı sürdürelim. Kıyma ilk dakikalarda suyunu salıp sonraki dakikalarda çekecektir. Kıyma iyice kavrulduğunda için içerisine domatesleri soyup, doğrayıp ilave edelim. Domateslerin suyu yarı yarıya azaldığında için içerisine tuz, karabiber ve pul biberi ilave edelim. İçin son malzemesi olan maydanozları çok ince kıyalım ve ilave edelim. İçi soğuması için geniş bir kap içerisine alalım.

Hamurun açılım işine düz bir zemin üzerini unlamakla başlayalım. Hamuru eşit parçalarda beze yapıp 5 dakika dinlendirelim. Gözlemeyi pişirecek olduğumuz tavanın genişliği büyüklüğünde hamuru açmaya başlayalım. Tavayı ocağa koyalım ve ısınmasını sağlayalım. Yine tam bu aşamada küçük bir tavanın içerisine listede verilmiş olan yağın kalan kısmını koyalım ve yakmadan eritelim. Açmış olduğumuz hamurun her yerine gelecek şekilde içi yayalım. Özellikle kenar kısımlarının boş kalmamasına dikkat edelim ki, boş kalan kısımlar kuru olmasın. Yufkanın her yerine içi yaydıktan sonra iki kenarı üst üste getirelim ve yarım ay şeklini verelim. Kenarların açılmaması için elle kenarlara baskı uygulayalım. Isınmış olan tavanın içerisine hazırlamış olduğumuz gözlemeyi koyalım ve iki tarafını da eşit bir biçimde pişirelim. Pişirme işleminin kısık ayarda ayarlanmış ocakta gerçekleştirilmesi gerekir. Gözleme piştiğinde her iki tarafını da eritmiş olduğumuz tereyağıyla yağlayalım. Bu arada, pişen gözlemelerin soğumamaları için bir beze sarmanız önerilir. Gözlemeler piştiğinde servis edelim.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 09.11.2018 16:57:36
Kıymalı Gözleme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kıymalı Gözleme Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Gözleme"
Merhaba kıymalı gözleme yapmak istiyorum. Gözleme için geniş bir tava iş görür mü? Tarifte hamuru kendiniz yapın diyor ben yufka almayı düşünüyorum kıymalı gözleme yufka ile nasıl olur sizce?
Işınbay . 30.09.2018 21:55:47
CEVAP YAZ
Kıymalı Menemen
Kıymalı Menemen
Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsanız, daha lezzetli bir tarif olacaktır. Menemeni sevmeyen yoktur. Genellikle kıyma ilave edilmeden...
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeğinin sebzelerinin daha iri doğranması ve damak lezzetine göre içine kıyma ilave edilmemesidir. K...
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide odur. Bütün kalabalık ortamlarda düğün, cenaze, mevlit gibi toplu yemeklerde çoğunluğun terci...
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çocuklarınıza okula giderken son derece sağlıksız olan hazır gıdalar yerine, evde kolaylıkla haz...
Kıymalı Erişte
Kıymalı Erişte
Kıymalı Erişte, un,yumurta,yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyurucu bir besindir. Dünyada birçok ülkede çok çeşit yemeği yapılmakta. Özellikle Türkiye'de kış aylarınd...
Kıymalı Börek İçi
Kıymalı Börek İçi
Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için börek tariflerinde kıymalı iç harç kullanılmaktadır. Kıymalı börekler davet sofralarında, öz...
Kıymalı Hünkar Beğendi
Kıymalı Hünkar Beğendi
Kıymalı Hünkar Beğendi, Hünkar Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt, tuz ve kaşar rendesi ile hazırlanan patlıcan ezmesinin eşlik ettiği, Osmanlı ve Türk mutfağ...
Kıymalı Hamur İşleri
Kıymalı Hamur İşleri
Kıymalı hamur işleri,: Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak istedik. Size önerdiğimiz tarifleri kolay bir şekilde hazırlayabilir ve yanında sadece meş...
Kıymalı Bulgur Köftesi
Kıymalı Bulgur Köftesi
Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yemeğin özellikleri arasında köftelerin cevizden küçük, fındıktan büyük olması gerekmektedir. Ba...
Kıymalı Çin Böreği
Kıymalı Çin Böreği
Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılmasına gerek karmaz. Ekonomik olan bu tarifi atıştırmalık olarak hazırlayabilir veya sabah kah...
Kıymalı Pide Kaç Kalori
Kıymalı Pide Kaç Kalori
Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genellikle ülkemizde herkes tarafından çok sevilerek tüketilen kıymalı pide ve diğer pide türlerinde de ...
Fırında Kıymalı Yumurta
Fırında Kıymalı Yumurta
Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine bir sofra hazırlayabilirler. Özellikle çalışan kişiler bu tarifi kaçırmamalılar dır. Besin değ...

 

Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Kıymalı Börek İçi
Kıymalı Hünkar Beğendi
Kıymalı Hamur İşleri
Kıymalı Bulgur Köftesi
Kıymalı Çin Böreği
Kıymalı Pide Kaç Kalori
Fırında Kıymalı Yumurta
Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates
Kıymalı Mantarlı Börek
Tavuk Kıymalı Köfte
Rüyada Kıymalı Pide Görmek
Kıymalı Pilav
Kıymalı Yoğurt Çorbası
Galeta Unlu Kıymalı Börek
Kıymalı Çörek
Kıymalı Kabak Yemeği
Kıymalı Patlıcan Yemeği
Kıymalı Börek Kalori
Kıymalı Sulu Köfte
Oktay Usta Kıymalı Börek
Kıymalı Nohut Yemeği
Kıymalı Pide Hamuru
Kıymalı Milföy Böreği
Kıymalı Börek
Kıymalı Yumurta Kaç Kalori
Popüler İçerik
Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates
Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates
Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor ...
Kıymalı Mantarlı Börek
Kıymalı Mantarlı Börek
Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabil...
Tavuk Kıymalı Köfte
Tavuk Kıymalı Köfte
Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasapta...
Rüyada Kıymalı Pide Görmek
Rüyada Kıymalı Pide Görmek
Rüyada kıymalı pide görmek, hayatınızda bazı olayların size sıkıntı vereceğine çok kötü günleri geçireceğiniz kötü zamanlardan geçerek hayatınızda baz...
Kıymalı Pilav
Kıymalı Pilav
Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. D...
Kıymalı Yoğurt Çorbası
Kıymalı Yoğurt Çorbası
Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir. Malzemeler:200 gr kıyma1 çay bardağı pirinç2 ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019